Hanns-Glückstein Park, Mannheim

The playground at the top of the park triangle attracts children of various ages with a climbing landscape, a variety of play activities and a sand area. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

1 / 8

The park is equipped with modern, partly self-designed furniture. The high quality of stay invites all age groups to linger. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

2 / 8

The public playground with climbing landscape and a variety of play activities for children of different ages. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

3 / 8

The new paths through the park can be used all year round and are barrier-free. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

4 / 8

Seating steps invite you to linger. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

5 / 8

Luminous walls made of acrylic glass elements © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

6 / 8

Old trees with a view of the playground © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

7 / 8

The Hanns-Glückstein-Park from above © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

8 / 8

The playground at the top of the park triangle attracts children of various ages with a climbing landscape, a variety of play activities and a sand area. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

The park is equipped with modern, partly self-designed furniture. The high quality of stay invites all age groups to linger. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

The public playground with climbing landscape and a variety of play activities for children of different ages. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

The new paths through the park can be used all year round and are barrier-free. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

Seating steps invite you to linger. © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

Luminous walls made of acrylic glass elements © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

Old trees with a view of the playground © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

The Hanns-Glückstein-Park from above © 2018 Nikolai Benner GREENBOX

Transformation and expansion of the existing Hanns-Glückstein-Park. Urban development and definition of urban spatial edges.

The "park triangle" of Hanns-Glückstein-Park, characterised by large trees and lawns, is to serve the surrounding urban spaces increasingly for leisure, play and local recreation in the future. The aim is to define and at the same time weave together the urban edge in the transition to the Glückstein quarter.

In order to continue the urban character of the new Glückstein quarter to the south of Glücksteinallee, a new residential development is being created in the form of urban villas that form a clear edge towards the street and create a clear "gateway to the park" through a window-like opening opposite the workshop building. The angles of view and visual relationships from the park to the historic ensemble of workshop building/locomotive shed as well as the building lines of the surrounding buildings determine the structural edges of the new architecture. Towards the street, the urban villas present themselves as a unit; towards the park, the structural presence is more selective and loose due to the tapering of the building edges.

Read more +

Planning offices

GREENBOX Landscape Architects
Köln

Project period
2014 - 2018

Size
2,5 ha

Construction amount
1,85 Mio. €

Client
Stadt Mannheim

Project type
Parks and green spaces
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools
Tourism development and recreation planning