Campus Charlottenburg - extended Hertzallee Campus Charlottenburg of the TU Berlin

Movement strips made of concrete paving and plazas made of small paving stones © Hanns Joosten

1 / 15

Design concept © 

2 / 15

General plan © 

3 / 15

Detailed plan paving © 

4 / 15

Aerial view of the square on Fasanenstraße © 

5 / 15

Paving design and furniture © BESCO

6 / 15

Furnishing © BESCO

7 / 15

Perspective towards the north © BESCO

8 / 15

Perspective towards Fasanenstraße © Hanns Joosten

9 / 15

Alley area in front of the Asta building, view in east direction © Hanns Joosten

10 / 15

Furniture in front of the Asta building © Hanns Joosten

11 / 15

Detail photos tree slices and furniture © BESCO

12 / 15

Seating platforms around the tree trunks © Hanns Joosten

13 / 15

Detail photos of paving and tree grates © Hanns Joosten

14 / 15

Impression Campusleben © Hanns Joosten

15 / 15

Movement strips made of concrete paving and plazas made of small paving stones © Hanns Joosten

Design concept © 

General plan © 

Detailed plan paving © 

Aerial view of the square on Fasanenstraße © 

Paving design and furniture © BESCO

Furnishing © BESCO

Perspective towards the north © BESCO

Perspective towards Fasanenstraße © Hanns Joosten

Alley area in front of the Asta building, view in east direction © Hanns Joosten

Furniture in front of the Asta building © Hanns Joosten

Detail photos tree slices and furniture © BESCO

Seating platforms around the tree trunks © Hanns Joosten

Detail photos of paving and tree grates © Hanns Joosten

Impression Campusleben © Hanns Joosten

The project resulted from a won, limited competition from 2014. The planning for the first construction phase with approx. 2ha was commissioned in May 2015. The project was handed over to the client and thus to the public in May 2018.
The planning task for this project was the conversion of a large paved road used as a parking lot into an access and recreation area, primarily for pedestrians and cyclists against the background of the historical significance of this urban space as the former Kurfürstenalle and thus the first connection from Charlottenburg Palace to the Tiergarten.
The conversion of a conventional drainage of the paved areas into the network to the greatest possible infiltration of the rainwater on the surface and beyond this the consistent preservation of the tree population were not only the goal, but also the realized result and planning and communicative challenge of this project.

Read more +

Planning offices

Treibhaus Landschaftsarchitektur | Berlin
Berlin

Other planning stakeholders
Lavaland

Project period
2014 - 2018

Size
2 Hektar

Client
TU Berlin als Stellvertreterin des Bezirks Wilmersdorf-Charlottenburg

Show project location on map