Outdoor facilities of the historic vineyard Neuzelle Restoration of the open spaces of the vineyard, integration of the museum area laid out as an underbuilt area

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

1 / 7

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

2 / 7

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

3 / 7

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

4 / 7

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

5 / 7

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

6 / 7

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

7 / 7

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

The area, which in Neuzelle is called "Scheibe", is a natural hill, the shape of which was changed in the Baroque period for the construction of the Kreuzkirche and for the creation of a vineyard. It was slightly terraced and narrow, horizontal paths and shallow slopes were laid out on a regular circular ground plan. In addition, a system of alleys running radially to the center point was provided and the hill was planted with vines and fruit trees. As part of a broad-based baseline survey required by the BLDAM, the history of the "Scheibe" and its uses was determined and, in particular, the basic forms of the topography were drawn in both Baroque and 20th century form. A concept for use and topographical restoration was drawn up for the entire "Scheibe". Among other things, this involved the elevation and inclination of the slopes and terraces as well as the exact location of the alleys. This concept formed the basis for the design of the open spaces for the coach house and the chancellery. At the Kutschstall, the areas underbuilt by the "Holy Sepulchre" museum will be restored in accordance with the basic assessment and thus integrated into the historical open space system.

Read more +

Planning offices

hochC landscape architects PartGmbB
Berlin

Other planning stakeholders
Architekturbüro Berger und Fiedler

Project period
2009 - 2016

Size
Gesamtfläche: 1,6 ha, Bauabschnitt: 0,4 ha

Client
Bauherr: Stiftung Stift Neuzelle, BLB Frankfurt/Oder

Address

15898 Neuzelle (Brandenburg)

Show project location on map

Project type
Redevelopment of (historic) open spaces
Parks and green spaces
Planning of garden memorial care, park maintenance works