M_One Design of the inner courtyard and roof of a commercial and office building

Overview of the inner courtyard with plant islands © 2019 Marcus Witte

1 / 4

View of the roof terrace with benches and planting areas © 2019 Marcus Witte

2 / 4

View of the entrance area with bicycle stands and paths © 2019 Marcus Witte

3 / 4

Detailed view of the planting clods in the courtyard with benches © 2019 Marcus Witte

4 / 4

Overview of the inner courtyard with plant islands © 2019 Marcus Witte

View of the roof terrace with benches and planting areas © 2019 Marcus Witte

View of the entrance area with bicycle stands and paths © 2019 Marcus Witte

Detailed view of the planting clods in the courtyard with benches © 2019 Marcus Witte

The open space design of the commercial and office building is divided into the outdoor area, the inner courtyard and an extensive and intensive green roof. Zalando SE will be the sole tenant of the building.
The height difference between the adjacent street and the northern boundary of the site will be compensated by a retaining wall that follows the course of the terrain. Three large raised beds will be integrated into the retaining wall, which will be planted in an attractive and robust manner. Barrier-free access to the building from Plan Street C is provided via a ramp.

In the courtyard, 3 planting islands will be created as clod-like raised beds. The individual clods each have sloping surfaces and are seat high at the highest point. The air vents are integrated into the seating areas.

At each of the inner edges, wooden rests are provided for a communicative stay. Small trees or large shrubs will be planted within the clods. Groundcover perennials and grasses will be used in the remaining planting areas. The planting beds will be arranged in such a way that different sized, exciting spaces are created. An additional play of the yard by free furnishing is possible.

On the roof, embedded in the intensive planting areas, a roof terrace is planned, which can be used for stay and events. For the planting, at least 50% native species and varieties will be used, so that the requirements for the DGNB Gold certification will be met.

Read more +

Planning offices

hochC landscape architects PartGmbB
Berlin

Employees
Lioba Lissner

Project period
2015 - 2017

Size
2.800 m2

Construction amount
ca. 300.000,- € brutto

Client
Bauherr: OVK MK6 GmbH

Address
Mühlenstraße 25
10243 Berlin

Show project location on map

Project type
Open spaces for business and public facilities