Competition Open Space at Schäfersee Recognition - design of a park on the lake

Site plan for the competition with circular route around Schäfersee Berlin ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

1 / 6

Miniature of the Schäfersee with water feature and fountain ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

2 / 6

Detail of the square design ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

3 / 6

Analysis of the visual relationships at Schäfersee ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

4 / 6

Special atmospheres at the Schäfersee ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

5 / 6

Analysis of the monument axes at Schäfersee ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

6 / 6

Site plan for the competition with circular route around Schäfersee Berlin ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Miniature of the Schäfersee with water feature and fountain ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Detail of the square design ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Analysis of the visual relationships at Schäfersee ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Special atmospheres at the Schäfersee ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Analysis of the monument axes at Schäfersee ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

The generous expanse and the significance of the circular path as a green connection enclosing the Schäfersee is preserved and strengthened. Spatial relationships to the water will be elaborated, crossing points to the shore and urban space will be emphasized. The circular path will be paved in a sustainable and barrier-free way to enable all users to move forward safely and comfortably. In places, islands of different sizes are cut out of the light-coloured asphalt surface and provided with water-permeable surfaces and green areas. These so-called cut-outs accommodate existing trees and new plantings, among other things. But also various other possibilities of use and places to stay can be found here. These island-like cut-outs are adapted in their form to the flowing movement of the visitors and loosen up the lakeside path.

The historical visual axes and new views are staged by individual tree felling. Hereby also view relations from the urban space to the Schäfersee become again possible.

The tree avenues are taken up here as monument axes and completed again. Special attention is paid to the preserved historic plant structures: chestnut avenue, linden avenue and perennial garden. The lakeshore zone will be made tangible again by thinning out the lakeshore vegetation as well as supplementing and further developing the existing viewing platforms, and spatially better connected to the lakeshore path. The elements of the historic park will be carefully and critically restored, preserved in their historic form and linked to each other via the revalued circular path.

The different atmospheres of the biotopes along the circular path will be further developed and strengthened in their uniqueness, so that open and rather dense park components and different green atmospheres are once again juxtaposed in an exciting way. Crossings at paths are worked out and become individual orientation points.

Read more +

Planning offices

hochC landscape architects PartGmbB
Berlin

Project period
2019

Address

13407 Berlin

Show project location on map

Prices & Awards
Anerkennung