Lutherstadt Wittenberg, Luther House and Augusteum

Tube well © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

1 / 5

Bankdetail © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

2 / 5

Magnolia Blossom © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

3 / 5

Inner courtyard with view to the fountain © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

4 / 5

Inner courtyard © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

5 / 5

Tube well © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

Bankdetail © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

Magnolia Blossom © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

Inner courtyard with view to the fountain © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

Inner courtyard © 2018 DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN

Where Martin Luther once lived and worked with his wife Katharina von Bora, countless visitors now go in and out to visit the world's largest museum of Reformation history. The building ensemble Lutherhaus and Augusteum is located at the eastern historic entrance to the city and emphasizes the access to the historic city center. The eastern ramparts, as part of the green ring around the old town that emerged from the medieval fortifications, are an integral part of the Luther House and Augusteum, which has been a UNESCO World Heritage Site since 1996.
The redesign of the inner courtyard is of great importance both in terms of design and in keeping with the location. Due to the high number of visitors, it was necessary to create a durable courtyard design, which on the one hand has a historical reference to the former horticultural use and the botanical garden / pharmacy garden and on the other hand contributes to the integration of the listed tube water fountain.
Coming through the gateway Augusteum, the paved area widens and leads to the Katharienenportal and the newly positioned bronze sculpture Katharina von Bora. The paving consists of a cut and sandblasted quartzite, laid in a wild bond to give no value to any of the entrances. Opposite the sculpture is the tubular water fountain dating from around 1870, a technical monument from the 16th century that is still in use today and is preceded by a semi-circular paving ornament made of natural stone mosaic paving. Seating elements in curved design accompany the paving ornament. The area behind the fountain is characterized by perennial planting with occasional woody plants.
The design concept for the courtyard respects the spatial division of the courtyard that has survived for centuries. The former apothecary garden is symbolized by a lawn dominated by a mighty copper beech. The magnolias in the foreground give the space the necessary scale and lend the sculpture a dignified setting.
The lighting of the courtyard is composed of security lighting and accent lighting that highlights individual historically prominent facades.
The courtyard is a central meeting place for guests from all over the world. On special occasions, it is transformed from a green, tranquil oasis into a concert and event space. The Reformation anniversary in 2017 was witness to this changeability.

Read more +

Planning offices

DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN
Halle (Saale)

Project period
2015 - 2017

Size
2.300 m²

Client
Lutherstadt Wittenberg
Fachbereich Stadtentwicklung
Lutherstraße 56
06886 Lutherstadt Wittenberg

Stiftung Luthergedenkstätten in Sachsen-Anhalt
Collegienstraße 54
06886 Lutherstadt Wittenberg

Address
Collegienstraße 54
06886 Lutherstadt Wittenberg
Deutschland

Show project location on map

Project type
Garden