KULT Kulturcampus Renovation and redesign of the outdoor facilities of the KULT school

Perspektive Entwurf ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

1 / 5

Lageplan Entwurf ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

2 / 5

Schnittansicht Vorplatz Kulturzentrum ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

3 / 5

Schnittansicht Innenhof des Kulturzentrums ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

4 / 5

Schnittansicht Haupteingang Kulturzentrum ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

5 / 5

Perspektive Entwurf ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Lageplan Entwurf ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Schnittansicht Vorplatz Kulturzentrum ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Schnittansicht Innenhof des Kulturzentrums ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Schnittansicht Haupteingang Kulturzentrum ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

The KULT school, a former school, has been a cultural center for several years, in which various cultural organizations, a daycare facility, a bicycle workshop and a youth center are represented. The existing building is currently being renovated.

The cultural center is surrounded by a new elementary school incl. outdoor facilities and a new gymnasium.

The design of the outdoor facilities should provide a unified space for the diverse offerings of the KULT school and at the same time do justice to the versatile creativity and the various uses. Overall, the outdoor space is divided into four areas. In the west are the main entrance areas of the school and the daycare center, in the south the forecourt attached to Sewan Street, in the east the courtyard with the Kitafreiflächen and in the southeast the outdoor space of the youth club.

The chosen organic design language of the surfaces in the outdoor space, which flow around the building, forms a contrast to the straightness of the building. Thus, the newly renovated building and the newly created outdoor space can each exist in their own design.

Integrated into the organic design are various 'active bands', which integrate movement areas, benches, bicycle parking, car parking. The green areas and green square islands serve to enhance the climate and design and are also used as drainage areas.

Read more +

Planning offices

hochC landscape architects PartGmbB
Berlin

Employees
Heidrun Fehr, Ariane Freund

Other planning stakeholders
BA Lichtenberg FB Hochbau und FB TGA

Project period
2021

Size
ca. 6300 qm

Construction amount
1,45 Mio € brutto

Client
BA Lichtenberg Jugendamt, vertreten über das Grünflächenamt

Address
Sewanstraße
10319 Berlin

Show project location on map

Project type
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools