Educational Campus Wusterhausen Redevelopment and redesign of the open spaces of an educational campus

Green classroom ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

1 / 6

Site plan of the new educational campus Wusterhausen ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

2 / 6

School Garden ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

3 / 6

new town square with quality of stay ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

4 / 6

Running track - surface covering with coloured floor marking ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

5 / 6

Community Square ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

6 / 6

Green classroom ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Site plan of the new educational campus Wusterhausen ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

School Garden ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

new town square with quality of stay ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Running track - surface covering with coloured floor marking ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Community Square ©  hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

The site of the education campus combines the listed old building of the old school, which is now the city museum, the old gymnasium, the Astrid Lindgren Primary School with 3 building wings and the new construction of the planned multi-purpose building, which is to be used as a canteen and event hall.

The new forecourt created by the canteen building is a semi-public space, which can be used as a recreation room for school and after-school care, but is also accessible in the evening hours or at weekends as a public square. Here, the square surface will be completely renewed by laying a carpet-like surface of water-permeable asphalt into the surrounding paved area. The existing trees will be supplemented and seating provided.

The actual schoolyard opens up adjacent to the forecourt. A green classroom is to be created to the north of building wing 1. The existing slope will be terraced in three levels. The terraces are on the one hand green planting areas with perennials, grasses and low shrubs, on the other hand wooden seating areas as well as wooden platforms are planned.

The schoolyard will be newly paved due to the extensive line renewal. A blue-marked ribbon will run across the new paved areas from north to south. Various play and information facilities will be integrated into the band. For example, one part of the band will show the old arm of the Dosse river. In other areas, the blue ribbon will become play areas, such as a new streetball field or a maze route.

In the west of the school, a school garden in the form of raised beds is planned.

The buildings are designed by new planning of ramps all accessible.

Read more +

Planning offices

hochC landscape architects PartGmbB
Berlin

Employees
Maria Gehrmann, Susanne Moll, Pierre Bousquet

Other planning stakeholders
CKRS Architekten

Project period
seit 2020

Size
ca. 12.000 qm

Construction amount
2,1 Mio € brutto

Client
Bauherr: Gemeinde Wusterhausen/Dosse

Address
Schulstraße 1
16868 Wusterhausen/Dosse

Show project location on map

Project type
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools