Fishing port Harbour terraces and shop windows at the fishing port in Bremerhaven

Hafenterrasse © 2008 Martina Buchholz FBG mbH

1 / 7

Stufen © 2008 Jörg Michel POLA

2 / 7

Hafenterrasse © 2008 Martina Buchholz FBG mbH

3 / 7

Sternenfenster © 2008 Jörg Michel POLA

4 / 7

Detail Hafenterrasse © 2008 Jörg Michel POLA

5 / 7

Hafenkinder © 2008 Martina Buchholz FBG mbH

6 / 7

Ladies © 2008 Sissi von Matuschka POLA

7 / 7

Hafenterrasse © 2008 Martina Buchholz FBG mbH

Stufen © 2008 Jörg Michel POLA

Hafenterrasse © 2008 Martina Buchholz FBG mbH

Sternenfenster © 2008 Jörg Michel POLA

Detail Hafenterrasse © 2008 Jörg Michel POLA

Hafenkinder © 2008 Martina Buchholz FBG mbH

Ladies © 2008 Sissi von Matuschka POLA

The task of the open space design was to strengthen the special character of the fishing harbour and to preserve its functionality as an intact transshipment point with a few targeted, creative means. Robust, harbour-typical materials, such as natural stone paving, asphalt for the parking and event area and the adjacent commercial areas, complement the selective, creative upgrades, such as the wooden terraces at the head of the harbour basin. Where previously a steep grassy embankment and railings prevented direct access from the square to the water, large wooden terraces lead directly to the water. This is where you can see most clearly how much the stage of the harbour head has opened up to the water basin and lives up to its name as a showcase for the fishing port. The widely projecting terraces span between the two old quay walls. This was renovated in places and supplemented, but not robbed of their patina.

The market place between coal quay and fish quay is the heart, the shop window of the fishing port.

By means of a reduction of the existing surfacing materials and the spatial gutting of the square edges, a quiet square area is created which has a connecting anchor function. A disused fountain is recycled as a floor-level star window with fog nozzles and light-emitting diodes.

With an economical budget and few illuminants, the essential and authentic are emphasized. Seeing more through less light was the motto and meant staging the objects and working with primarily indirect lighting. The square remains unlit at night. Orientation is provided by the illuminated facades and the spotlights along the alley at Packhalle 4 and the harbour terraces. When all the lights go out in the morning, a moonlight attached to the rear light envelops the square in a soft light.

The new fishing port is a mixture of cherry blossoms, the smell of fish, wooden planks and subtle lighting design, which gives this austere, maritime poetry its sound and the fishing port its authenticity.

Read more +

Planning offices

POLA
Berlin

Employees
Jörg Michel, Sissi von Matuschka, Lars Reinecke

Project period
2006 - 2008

Size
10.000

Construction amount
1.300.000,00

Client
FBG Fischereihafengesellschaft mbH, Bremerhaven

Address
Schaufenster Fischereihafen
27572 Bremerhaven
Deutschland

Show project location on map

Project type
Open spaces for business and public facilities
Squares, promenades, pedestrian areas
Tourism development and recreation planning