Outdoor facilities Mahlsdorfer Elementary School Redesign of the schoolyard of a primary school

Schulhof mit Verweil- und Spielinseln © 2020 Marcus Witte für hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

1 / 4

Erlebnisspielraum auf dem Schulhof © 2020 Marcus Witte für hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

2 / 4

Ansicht vom Erlebnisspielraum aus © 2020 Marcus Witte für hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

3 / 4

Sportplatz am Schulhof © 2020 Marcus Witte für hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

4 / 4

Schulhof mit Verweil- und Spielinseln © 2020 Marcus Witte für hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Erlebnisspielraum auf dem Schulhof © 2020 Marcus Witte für hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Ansicht vom Erlebnisspielraum aus © 2020 Marcus Witte für hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

Sportplatz am Schulhof © 2020 Marcus Witte für hochC Landschaftsarchitekten PartGmbB

The schoolyard of the Mahlsdorfer Elementary School is being redesigned through a variety of measures. New gymnasium and the mobile classrooms are integrated into the outdoor space and thus result in a unified appearance.

The courtyard is designed as an island concept. These islands will be provided with lawns, sand or fall protection gravel. Areas divided by age groups will be equipped with age-appropriate playground equipment. Existing trees will be largely preserved and new trees will be planted. Grass islands serve as recreation and play areas, partly in the shade of the trees. Lawns are supplemented by solitary shrubs, with flowering shrubs in the light as well as shade-tolerant small shrubs under the trees. Edge edgings of the islands partly consist of concrete benches with wooden seating surfaces. Existing benches and table combinations will be refurbished and reinstalled. The same is true for existing pavers, which will find new use in perimeter areas.

Main areas of the schoolyard will be finished in high infiltration pavers, some colored to highlight playing fields. Lawn islands and planting will maintain the green character of the courtyard, as well as provide drainage along with the paving.

Read more +

Downloads

Artikel in der Zeitschrift Playground

PDF (1 MB)

Planning offices

hochC landscape architects PartGmbB
Berlin

Employees
Felix Erbeck, Fabian Clemens

Project period
2017 - 2019

Size
ca. 1,4 ha

Construction amount
ca. 965.000,- € Brutto

Client
Bauherr: Bezirksamt Marzahn-Hellersdorf

Address
Feldrain 47
12623 Berlin

Show project location on map

Project type
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools
Open spaces for business and public facilities