Sports and outdoor facilities of the Bundeswehr Air Readiness Centre, Berlin-Grünau New construction of a sports hall with beach volleyball court in Walchenseestraße

Volleyball court © 2020 Stefan Müller LA.BAR

1 / 7

Volleyball court © 2020 Stefan Müller LA.BAR

2 / 7

Seating in the entrance area © 2020 Stefan Müller LA.BAR

3 / 7

Bicycle parking © 2020 LA.BAR

4 / 7

Infiltration trough © 2020 LA.BAR

5 / 7

Norway maple planting © 2020 LA.BAR

6 / 7

Existing pine trees and new plantations © 2020 Stefan Müller LA.BAR

7 / 7

Volleyball court © 2020 Stefan Müller LA.BAR

Volleyball court © 2020 Stefan Müller LA.BAR

Seating in the entrance area © 2020 Stefan Müller LA.BAR

Bicycle parking © 2020 LA.BAR

Infiltration trough © 2020 LA.BAR

Norway maple planting © 2020 LA.BAR

Existing pine trees and new plantations © 2020 Stefan Müller LA.BAR

In Berlin-Grünau, a sports hall with an adjoining beach volleyball court was built on a wooded site for the Bundeswehr Air Force. The surrounding area is characterized by residential buildings, a school, the Grünau Peace Church and an adjacent park.

The garden areas created by the L-shaped placement of the new sports hall surround the building to the north, east and south. To the west is the attractively designed entrance area to the sports hall with a connection to the beach volleyball court.

Between the new sports hall building and the existing driveway, a beach volleyball court of approx. 300sqm and slightly lowered was created. The court is framed by a circumferential access path with lounge areas and screened from the driveway with planting areas.

Circumferentially around the building, a path connects various seating and planting areas. It provides access to the attractively designed open space where users can spend their leisure time. There are also landscaped infiltration troughs.

The site is ecologically enhanced in the area of the property enclosure by underplanting the existing trees, framed and supplemented by individual shrub plantings. Various woody plants e.g. Scots pine (Pinus sylvestris) and Norway maple (Acer platanoides) complement the existing woody plants and serve as replacement plantings for the new building.

The paved areas of the entrance area of the new sports hall and the surrounding path were made with light gray concrete block slabs. The newly designed car parking spaces in the area of the sports hall were made of grass pavers or turf honeycomb.

The drainage of the path and square areas was carried out into the adjacent green and planted areas. The accumulating roof water is infiltrated in infiltration troughs or a rigole on site.

Read more +

Information on external websitesn

Competitionline

Planning offices

LA.BAR Landschaftsarchitekten bdla
Berlin

Employees
Eike Richter, Kristian Ritzmann, Ayman Saadeldin

Other planning stakeholders
Architekten:
ARGE Renner Architekten und Anderhalten Architekten, Berlin

Project period
2016 - 2020

Size
10.000 qm

Construction amount
625.000€

Client
Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung im Auftrag der Bundesanstalt für Immobilienaufgaben

Address
Walchenseestraße 30
12527 Berlin
Deutschland

Show project location on map

Project type
Open spaces for business and public facilities
Sports facilities