HPZ Rosenheim Curative education special school centre of Caritas in Rosenheim

Schoolyard with green ribbon © 2012 stk kalckhoff benoit

1 / 17

Draft © stk kalckhoff benoit

2 / 17

playground - green belt with play hills © 2012 Maximilian Gottwald kalckhoff benoit

3 / 17

playground - green belt © 2012 Maximilian Gottwald kalckhoff benoit

4 / 17

Green belt south with swing © 2012 stk kalckhoff benoit

5 / 17

Green Belt South End © 2011 stk kalckhoff benoit

6 / 17

North end playground - class gardens with gradients to the running track - wooden decks - seating cubes © 2012 Maximilian Gottwald kalckhoff benoit

7 / 17

Green runway at the garden terraces © 2011 stk kalckhoff benoit

8 / 17

Green belt - lawn steps to the playground © 2011 stk kalckhoff benoit

9 / 17

Inner courtyard in high summer with shading system © 2012 stk kalckhoff benoit

10 / 17

Small playground © 2012 stk kalckhoff benoit

11 / 17

Class terrace in the south towards the flood ditch © 2012 Maximilian Gottwald kalckhoff benoit

12 / 17

Flood ditch in summer © 2011 stk kalckhoff benoit

13 / 17

Flood ditch - loosestrife in full bloom © 2011 stk kalckhoff benoit

14 / 17

Flood ditch in autumn © 2012 stk kalckhoff benoit

15 / 17

Flood event © 2013 Mathias Bogenberger kalckhoff benoit

16 / 17

Flood ditch in late summer © 2014 stk kalckhoff benoit

17 / 17

Schoolyard with green ribbon © 2012 stk kalckhoff benoit

Draft © stk kalckhoff benoit

playground - green belt with play hills © 2012 Maximilian Gottwald kalckhoff benoit

playground - green belt © 2012 Maximilian Gottwald kalckhoff benoit

Green belt south with swing © 2012 stk kalckhoff benoit

Green Belt South End © 2011 stk kalckhoff benoit

North end playground - class gardens with gradients to the running track - wooden decks - seating cubes © 2012 Maximilian Gottwald kalckhoff benoit

Green runway at the garden terraces © 2011 stk kalckhoff benoit

Green belt - lawn steps to the playground © 2011 stk kalckhoff benoit

Inner courtyard in high summer with shading system © 2012 stk kalckhoff benoit

Small playground © 2012 stk kalckhoff benoit

Class terrace in the south towards the flood ditch © 2012 Maximilian Gottwald kalckhoff benoit

Flood ditch in summer © 2011 stk kalckhoff benoit

Flood ditch - loosestrife in full bloom © 2011 stk kalckhoff benoit

Flood ditch in autumn © 2012 stk kalckhoff benoit

Flood event © 2013 Mathias Bogenberger kalckhoff benoit

Flood ditch in late summer © 2014 stk kalckhoff benoit

On the site of the former Flötzinger Wiese in Rosenheim, a large curative education center for physically and mentally handicapped children and adolescents (ages from nursery to vocational school) was built.

The open space planning presented several interesting challenges:
All open spaces must of course be barrier-free and designed to suit the special users. The entire site is also located in the flood impact area of the Mangfall. In order to get any floods under control in terms of drainage, a flood ditch had to be constructed around the building, which also had to meet high design standards. Finally, the HPZ site is located as an integrative element on the overall site of the Erlenau school centre. At many points, such as the Ledererbach, the primary school or the Gabor sports hall, the open spaces had to be adapted to the existing buildings.

The entire site integrates several functions: A generous entry and entrance situation with a work of art, a break yard with play facilities, class terraces, inner courtyards, garden area with flower beds and fountains as well as all necessary sports facilities grass playing field, running track, all-weather pitch).

The break yard and the sports facilities form an effective unit in the centre of the new building as a "green band" in 7 different colour shades. The different mounds of EPDM surfacing are particularly popular with wheelchair users.

The flood ditch with elaborate gabion shoring is no longer purely technical, but a visually and ecologically diverse experience space. It first runs around the building in a strictly architectural manner and then flows into the near-natural streambed of the Ledererbach.

The six small inner courtyards provide places of retreat. Learning and playing outdoors is also possible in summer under extensive shading systems.

Read more +

Planning offices

Kalckhoff Benoit Landschaftsarchitekten
München

Employees
Dipl. Ing. (FH) Christian Benoit, Landschaftsarchitekt

Other planning stakeholders
Architekten:
Heid + Heid Architekten BDA GbR
Hardenbergstraße 53
90768 Fürth

Project period
2009 - 2012

Size
15.000 m²

Construction amount
1.600.000,-- €

Client
Caritasverband der Erzdiözese
München und Freising e. V.

Address
Ebersbergerstraße 32b
83022 Rosenheim
Deutschland

Show project location on map

Project type
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools
Sports facilities
Watercourse development, flood protection
Green space development plan, open space design plan