New construction of a passive house school

Seating elements in front of climbing structure © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

1 / 7

Place capture © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

2 / 7

Climbing structure © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

3 / 7

Opening Ceremony © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

4 / 7

Balancing discs © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

5 / 7

Elementary school "Am Regenstein © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

6 / 7

Draft plan © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

7 / 7

Seating elements in front of climbing structure © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

Place capture © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

Climbing structure © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

Opening Ceremony © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

Balancing discs © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

Elementary school "Am Regenstein © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

Draft plan © 2015 Därr Landschaftsarchitekten

The outdoor facilities of the elementary school 'Am Regenstein' were completely demolished, as were the school buildings. In the context of the building redesign, a changed arrangement of the new building structure resulted with regard to the terrain height and thus the necessity to integrate the building into the existing site.

The development area via the main entrance is functionally predominantly characterized by the arrival and pick-up of the students and is accessible from the north (Karl-Zerbst-Strasse) via

a wide paved path. This access continues in constant width as a band in front of the building, which as part of the
schoolyard represents a transition to the sloping play level of the schoolyard.

The play level rises continuously from the pathway band in front as a paved and lawn area in the direction of the eastern property boundary and contains
as well as a sand play area further selective play offers for movement games and as places to stay. The arrangement of the benches and seating cubes, parallel to the school building
and one behind the other in the sloping area, allows them to be used on the one hand as a recreation area during break and after-school hours and on the other hand as a `stand' or auditorium for school events.

The school garden is located to the west of the new school building. Through the new construction of the outdoor facilities, the school garden receives its structure with main paths in water-bound cover, bed borders made of lawn edging stones and a planting of berry bushes as well as some fruit trees. This basic structure will be developed by the pupils in the course of use through their own beds and plantings.

There are 3 benches available for outdoor lessons. The school garden utensils can be stored in a section of the outdoor storage area, which separates the school garden from the parking areas.

Read more +

Planning offices

DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN
Halle (Saale)

Employees
Entwurf:
Dipl.-Ing. Matthias Därr bdla/IFLA
Projektleiter:
Dipl.-Ing. (FH) Jochen Peter
Mitarbeiter:
Dipl.-Ing. Karina Ende,
Dipl.-Ing. (FH) Thomas Grafe
Dipl.-Ing. (FH)Evelyn Bayer

Project period
2013 - 2015

Size
4115 m²

Client
Stadt Blankenburg
Harzstrasse 3
38889 Blankenburg

Ansprechpartner: Frau Pape
Tel.: 03944/ 943-387

Address
Karl-Zerbst-Straße 29
38889 Blankenburg (Harz)
Deutschland

Show project location on map

Project type
Squares, promenades, pedestrian areas
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools