Elbschule Outdoor facilities for the Holmbrook Hearing and Communication Education Centre

Adventure trail for the senses © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

1 / 11

Draft plan © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

2 / 11

Generous right of way at the entrance © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

3 / 11

Schoolyard - play area The ear, promoting the sense of balance © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

4 / 11

Schoolyard for the active break © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

5 / 11

Bird's eye view of the active area © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

6 / 11

Schoolyard for the quiet break, terraces extend the classrooms © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

7 / 11

Accessibility © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

8 / 11

Communicative bench round © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

9 / 11

Green passageway and view into the countryside © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

10 / 11

© H+L Freiraumplanung

11 / 11

Adventure trail for the senses © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Draft plan © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Generous right of way at the entrance © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Schoolyard - play area The ear, promoting the sense of balance © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Schoolyard for the active break © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Bird's eye view of the active area © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Schoolyard for the quiet break, terraces extend the classrooms © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Accessibility © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Communicative bench round © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

Green passageway and view into the countryside © Hunck+Lorenz Freiraumplanung

© H+L Freiraumplanung

At the former location of the International School in Hamburg-Othmarschen, the Educational Centre for Hearing Communication was created in the course of a conversion, in which the school locations Schulzweg and Hammerstraße of the School for the Hard of Hearing and Deaf were merged. Due to the special need for protection of the children, a generous right of way with parking spaces was created along the street Holmbrook, so that the children can be brought safely to school.

The schoolyards were completely redesigned and, in cooperation with the educators, equipped in particular with playground equipment that trains the sense of balance, which should be promoted in a special way in hearing-impaired children. In addition, playgrounds and sports areas were created for the active break, which are specially oriented to the needs of the children. In particular, the desire to create a large active area where children could ride "Kettcars" or tricycles was addressed. A schoolyard area was designed for this purpose with concrete block paving and a hill formed in asphalt.

Places for retreat and undisturbed communication were also integrated into the schoolyard design. Benches were selected primarily in round or curved shapes to allow for good "visual" communication (mouthing, signing).

A school garden, a sensory path, as well as terraces as "outdoor extensions" of the classrooms complete the range of open spaces.

Read more +

Downloads

Artikel in der bdla-Verbandszeitschrift "Landschaftsarchitekten" 3/2020

PDF (0.7 MB)

Planning offices

Hunck+Lorenz Freiraumplanung
Hamburg

Other planning stakeholders
Dohse + Stich (Architekten Hochbau)

Project period
2008 - 2014

Size
7.500 m²

Construction amount
920.000 €

Client
Freie Hansestadt Hamburg, Behörde für Schule und Bildung

Address
Holmbrook 20
20226 Hamburg

Show project location on map

Project type
Open spaces for business and public facilities
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools