Tilla-Durieux-Park Landscape architecture as land art

View from Potsdamer Platz in the direction of Gleisdreieck © 2005 Tony the pixel, wikimedia commons wikimedia commons

1 / 12

Tilla-Durieux-Park Here the twisted spatial sculpture becomes clearly visible.© 2012 Bernd Kraft BK

2 / 12

Tilla-Durieux-Park The southern end of the park© 2008 Klimper

3 / 12

Tilla-Durieux-Park View to the northeast. The pink pipeline belongs to a construction measure and is temporary.© 2012 Bernd Kraft bk

4 / 12

Tilla-Durieux-Park © 2012 Bernd Kraft BK

5 / 12

Tilla-Durieux-Park View to the north© 2012 Bernd Kraft bk

6 / 12

Rockers A playground for adults too© 2012 Bernd Kraft bk

7 / 12

Rocker © 2008 Klimper

8 / 12

Tilla-Durieux-Park View from Potsdamer Platz to the south© 2012 Bernd Kraft bk

9 / 12

© 

10 / 12

© 

11 / 12

© 

12 / 12

View from Potsdamer Platz in the direction of Gleisdreieck © 2005 Tony the pixel, wikimedia commons wikimedia commons

Tilla-Durieux-Park Here the twisted spatial sculpture becomes clearly visible.© 2012 Bernd Kraft BK

Tilla-Durieux-Park The southern end of the park© 2008 Klimper

Tilla-Durieux-Park View to the northeast. The pink pipeline belongs to a construction measure and is temporary.© 2012 Bernd Kraft bk

Tilla-Durieux-Park © 2012 Bernd Kraft BK

Tilla-Durieux-Park View to the north© 2012 Bernd Kraft bk

Rockers A playground for adults too© 2012 Bernd Kraft bk

Rocker © 2008 Klimper

Tilla-Durieux-Park View from Potsdamer Platz to the south© 2012 Bernd Kraft bk

© 

© 

© 

The Henriette Herz Park and the Tilla Durieux Park together form a green and at the same time urban link between the historic Tiergarten and the future park on the Gleisdreieck.

The Tilla Durieux Park consists of a lawn sculpture that is 450 metres long, up to four metres high and has slopes of up to 35 degrees. It rotates around its own longitudinal axis, so that the highest points at each end shift from the east side to the west side.
There is a notch in the middle. Here, as a reminiscence of the kindergarten playground formerly required at this location, is a square with long seesaws. This square also provides a connection to the Bernburger Treppe and the city quarter behind it. At both ends there are forecourts. To the sides, the sculpture is accompanied by promenades with trees (lime trees) and benches.
After opening in the summer of 2003, the completed park won over many a skeptic, especially since it was immediately well received and intensively used. The clear form provides a pleasantly calm contrast to the diversity of the surrounding buildings. When walking around or along the ridge, a variety of spatial experiences arise.
Unfortunately, the sculpture was sometimes walked on in places that were not intended for it, especially on the steep sides. This leads again and again to damage.

Read more +

Information on external websitesn

Senatsverwaltung für Stadtentwicklung und Umwelt

Planning offices

DS Landschapsarchitecten, Amsterdam
Bruno Doedens, Maike van Stiphout

Project period
1995 - 2003

Size
25.000 m²

Construction amount
2.250.000 €

Client
Land Berlin

Bezirksamt Mitte von Berlin

Address
Potsdamer Straße / Linkstraße
Berlin

Show project location on map