Henriette-Herz-Park Work of art and green space in one

Visitors in the park, in the background the zoo © 2013 Almut Jirku

1 / 9

climb to the middle © 2013 Almut Jirku

2 / 9

Central place in the plant © 2013 Almut Jirku

3 / 9

View to the northwest © 2013 Almut Jirku

4 / 9

Visitors in the park © 2013 Almut Jirku

5 / 9

View to the Sonycenter © 2013 Almut Jirku

6 / 9

View to the southeast © 2013 Almut Jirku

7 / 9

View to the east to the Beisheimcenter © 2013 Almut Jirku

8 / 9

Henriette-Herz-Park © 2011 Fridolin Freudenfett (Peter Kuley) Fridolin Freudenfett (Peter Kuley), Wikimedia commons

9 / 9

Visitors in the park, in the background the zoo © 2013 Almut Jirku

climb to the middle © 2013 Almut Jirku

Central place in the plant © 2013 Almut Jirku

View to the northwest © 2013 Almut Jirku

Visitors in the park © 2013 Almut Jirku

View to the Sonycenter © 2013 Almut Jirku

View to the southeast © 2013 Almut Jirku

View to the east to the Beisheimcenter © 2013 Almut Jirku

Henriette-Herz-Park © 2011 Fridolin Freudenfett (Peter Kuley) Fridolin Freudenfett (Peter Kuley), Wikimedia commons

The Henriette Herz Park and the Tilla Durieux Park together form a green and at the same time urban link between the historic Tiergarten and the park on the Gleisdreieck.

The design for Henriette Herz Park was significantly revised following the competition. The original design, which had more the character of a city square, did not seem green enough to clients and residents. Therefore DS landschapsarchitekten, Amsterdam, together with the artist Shlomo Koren, developed a new design, which was completed in 2002.
The concept is based on the association of a broken plate. "Shards as a metaphor for the rupture between East and West; clods of earth thrown up by subterranean forces; chunks of stone ploughed to the surface."

The triangular base is divided into four clods that rise from the edges to the center. The sloping lawns, where scilla bloom in spring, are bordered by red Finnish granite. This colourfulness is repeated in the paths between the clods, which allow a variety of crossing possibilities. At the same time, these paths also allow for an interesting spatial experience, as the height of the border changes as you walk through. The perimeter streets feature trees and benches.

The result is both green space and a work of art. "... the designers counter the fast-moving urban environment with an expressive place that, by limiting itself to very simple abstract but all the more powerful elements, slows down the pace, creates a resting space and, quite incidentally, also offers urban dwellers the everyday luxury of being able to make themselves comfortable for a while on the lawns and let their thoughts wander" (Udo Weilacher). In contrast to the Tilla Durieux Park, the Henriette Herz Park is more of a quiet retreat.

Read more +

Planning offices

DS Landschapsarchitecten, Amsterdam; Visual artist Shlomo Koren
Bruno Doedens, Maike van Stiphout

Project period
1995 - 2002

Size
10.000 m²

Client
Land Berlin

Bezirksamt Mitte von Berlin

Address
Bellevuestraße / Am Park
10785 Berlin
Deutschland

Show project location on map