Nature in Wassertrüdingen

Klingenweiherpark | The Weihersteig meanders in expressive design up the former landfill site to its northern end, the "Bergrose". © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

1 / 10

Klingenweiherpark | Detail Weihersteig with view over the landfill to the viewpoint "Bergrose © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

2 / 10

Klingenweiherpark | The barely touched landscape around the Klingenweiher ponds becomes especially visible and experienceable through the Weihersteig (pond trail) © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

3 / 10

Klingenweiherpark | The path forms bridges over the ponds and allows again and again different viewpoints of the original nature and the path glistening in the sun © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

4 / 10

Klingenweiherpark | In the south of the park, the Weihersteig floats as a golden platform, the "Seerose", on the surface of the largest pond and thus forms the southern end of the walkway © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

5 / 10

Klingenweiherpark | The "Water Lily" in detail © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

6 / 10

Klingenweiherpark | Site plan © 2019 Planorama Landschaftsarchitektur

7 / 10

Wörnitzauenpark | View of the dike (left) and the Mühlweiher with the "Alte Säge" and the prominent Hesselberg in the background © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

8 / 10

Wörnitzauenpark | The Wörnitz becomes an experience through its new course at the fish ladder along the peninsula with individually designed playground equipment © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

9 / 10

Wörnitzauenpark | Site plan © 2019 Planorama Landschaftsarchitektur

10 / 10

Klingenweiherpark | The Weihersteig meanders in expressive design up the former landfill site to its northern end, the "Bergrose". © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

Klingenweiherpark | Detail Weihersteig with view over the landfill to the viewpoint "Bergrose © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

Klingenweiherpark | The barely touched landscape around the Klingenweiher ponds becomes especially visible and experienceable through the Weihersteig (pond trail) © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

Klingenweiherpark | The path forms bridges over the ponds and allows again and again different viewpoints of the original nature and the path glistening in the sun © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

Klingenweiherpark | In the south of the park, the Weihersteig floats as a golden platform, the "Seerose", on the surface of the largest pond and thus forms the southern end of the walkway © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

Klingenweiherpark | The "Water Lily" in detail © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

Klingenweiherpark | Site plan © 2019 Planorama Landschaftsarchitektur

Wörnitzauenpark | View of the dike (left) and the Mühlweiher with the "Alte Säge" and the prominent Hesselberg in the background © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

Wörnitzauenpark | The Wörnitz becomes an experience through its new course at the fish ladder along the peninsula with individually designed playground equipment © 2019 Hanns Joosten Planorama Landschaftsarchitektur

Wörnitzauenpark | Site plan © 2019 Planorama Landschaftsarchitektur

In the Middle Franconian town of Wassertrüdingen, idyllically located at the foot of the Hesselberg, the garden show was successfully hosted in 2019 as the smallest municipality to date.
With the garden show 2019 and the resulting permanent facilities, the town has seized the opportunity to sustainably improve its green and recreational structures, strengthen the currently lacking relationship to the river and highlight its unique location on the Wörnitz.

The design is characterized by two independent sub-areas, which differ clearly in requirements and landscape context. The Wörnitzpark (approx. 56,600 m2), located between the old town and the Wörnitzaue, and the landscape park Klingenweiher (approx. 70,700 m2) north of the city.

In both parks, the eponymous reference to water as a significant location quality is made experiencable in many ways. In the south, the planned flood protection measures change the historic urban structures in the transition to the natural space of the river floodplains. In the north, the planned urban expansion requires an upgrading of the green corridor at the Klingenweiher to a local recreation area. Via a continuous pathway, residents and visitors can reach the newly designed areas in the floodplain meadows of the Wörnitz from the landscape park at the former earth dump via the carefully developed chain of Klingenweiher ponds and the historic old town.

The landscape park Klingenweiher as a local recreation area is located in the direct vicinity of existing and upcoming residential areas and aims at staging the found, very charming, structures by guiding the visitor with minimal intervention in valuable natural space. All parts of the park are brought together from the vantage point on the landfill site in the north to the platform in the pond in the south with a designed adventure path - the Weihersteig. With its expressive design language and golden shell, the Weihersteig represents the essential and unifying design element that stages, opens up and makes the natural space experienceable in a unique way.

From the vantage point on the former earth dump, the Bergrose, one steps over the Weihersteig down into the existing wetland biotope with ponds, lush wildflower meadows, picturesque groves of trees and past orchards. The path dips into the pond landscape and continues along the banks, partially over the water surface. Small widenings give space to rest and observe. From here, the pond trail leads south to a small platform, the Seerose, which is located in the middle of the southern pond. The southern pond will be redesigned to create a spacious promenade to the south as a prelude to the city. The large forest playground forms the conclusion of this subarea.

The design of the Wörnitzaue takes up old references in order to integrate the new elements of dike and park seemingly seamlessly into the historical transition between city and landscape. The historic garden ribbon that accompanies the city wall remains a defining feature. It is continued with new park areas at the city wall and around the mill pond to the new city garden at the hay bridge and closed as a ring by a sequence of paths and small squares in continuation of the natural stone paved areas of the old town. The result is a generous widening of the dyke as a peninsula, which makes it possible to linger at the water's edge and cross over to the other side of the bank into the Auwiesen meadows.


Landscape Architecture Award in DetailGerman Landscape Architecture Award 2021

Jury verdict:
With the organization of the Bavarian Garden Show 2019, the city of Wassertrüdingen had the opportunity to qualify existing open spaces north and south of the old town and to develop them as attractive recreational areas. This resulted in a convincing concept, with which the connecting river space of the Wörnitz was strengthened as a formative landscape element, but at the same time distinctive places were created. In both the Wörnitz and Klingenweiher parks, existing landscape situations were skilfully used to create a sequence of differently accentuated open spaces. This balance between respect for the natural space and the deliberate staging of existing situations distinguishes the project.

This approach is particularly evident in the design of Klingenweiherpark. With the expressively designed "Weiherweg", a defining element connects the very different spaces and leads the visitor through scenic scenes. The path begins as an eccentric "water lily" in the middle of the water and then leads in wide movements to the north. It repeatedly touches special places, whereby the play with direction and space creates changing constellations. Finally, in impressive serpentines, the mountain of the former earth dump is conquered. The functional requirement of a barrier-free pathway generates a striking figure. In the "mountain rose" the winding ribbon finally finds its dramatic end point and opens the view into the landscape. The artificial object is skilfully set in contrast to the rough surface of the landfill, which is now being reclaimed by nature in a dynamic process of development.

The detailed design of the pond footbridge is characterised by a very special conciseness and care. Although executed in a concrete construction, it radiates a great lightness, seems to literally float in the landscape. Here, too, function and form intertwine, the tread and the edge of the path merge into a sculptural object. This almost unreal impression is reinforced by the partially applied metal skin. Its golden shimmer shines in the sunlight and gives the places a fairytale-like effect. Thus, in the best sense, the way has become the destination - Wassertrüdingen is worth a trip!

Read more +

Planning offices
Planorama Landschaftsarchitektur

Employees
Katja Erke, Marion Guichard, Mareen Leek, Fabian Karle, Ulf Schrader, Thomas Lücke, Franziska Hofmann, Pamela Ackermann, Franziska Albrecht, Melanie Schlottau, Eckhard Siegert, Stephan Huber

Other planning stakeholders
Björnsen Beratende Ingenieure GmbH, Koblenz (Wasserbau/Hochwasserschutzmaßnahmen)
Ingenieurbüro Winkler und Partner GmbH, Stuttgart (Wasserbau/Hochwasserschutzmaßnahmen)
SFB Saradshow Fischedick Berlin Bauingenieure GmbH, Berlin (Tragwerksplanung Weihersteing, Stützwände)
Ingenieurbüro Heller GmbH, Herrieden (Vermessung, Deponieabdeckung)
KP Ingenieurgesellschaft für Wasser und Boden mbH, Gunzenhausen (Baugrundgutachten)
Hütten & Paläste, Berlin (Aussichtspavillion LP1-3)
Holzinger Eberl Fürhäusser Architekten, Ansbach (Aussichtspavillion LP5-8, Umnutzung Sägemühle)
Geowissenschaftliches Büro Dr. Heimbucher GmbH, Nürnberg (Untersuchung Grundwasserstände)
Just Statik GmbH, Gunzenhausen (Bauwerksgutachten)
Baader Konzept GmbH, Gunzenhausen (FFH-Verträglichkeitsstudie)

Client
Gartenschau | Städtebauliche Maßnahmen:
Natur in Wassertrüdingen 2019 GmbH
Marktstraße 9
91717 Wassertrüdingen

Verkehrsanlagen | Wohnmobilstellplatz:
Stadt Wassertrüdingen - Der Bürgermeister
Marktstraße 9
91717 Wassertrüdingen

Address

Wassertrüdingen

Show project location on map

Prices & Awards
German Landscape Architecture Award 2021
Landscape Architecture Award in Detail