Sorpepromenade Sundern-Langscheid Redesign of the lakeside promenade Sorpesee and reconstruction of the L687

Aerial view © B.S.L.

1 / 9

View to the dam © Miquel Tres

2 / 9

Sorpegärten © B.S.L.

3 / 9

Marina © Miquel Tres

4 / 9

Flower cascade © B.S.L.

5 / 9

Boardwalk © Miquel Tres

6 / 9

Water stairs © Miquel Tres

7 / 9

Water stairs © B.S.L.

8 / 9

Lake view © Miquel Tres

9 / 9

Aerial view © B.S.L.

View to the dam © Miquel Tres

Sorpegärten © B.S.L.

Marina © Miquel Tres

Flower cascade © B.S.L.

Boardwalk © Miquel Tres

Water stairs © Miquel Tres

Water stairs © B.S.L.

Lake view © Miquel Tres

The Sorpesee in Sundern-Langscheid is traditionally an important tourist destination in the Sauerland. To secure and increase its attractiveness, the public space was fundamentally restructured on a length of about 500 m between the Sorpedamm and the Kurpark.

Prerequisite was the reconstruction of the L 687 including new routing. By the plant of the Sorpegärten, varied play and movement offers for all generations, playable fountains and an event stage with amphitheater, a contemporary leisure facility has been created.

The entire area is accessible despite height differences of up to 12.00 m barrier-free.

Working group:
B.S.L. Landscape Architects, Soest/Duisburg, (outdoor facilities)
FHD Bauplan GmbH, Finger und Partner, Sundern, (traffic planning)

Read more +

Planning offices

B.S.L. Landschaftsarchitekten
Soest

Project period
2007 - 2009

Size
1,8/2,6 Hektar

Client
Stadt Sundern

Show project location on map

Project type
Parks and green spaces
Squares, promenades, pedestrian areas
Traffic facilities
Tourism development and recreation planning