Free Spaces at the Academy Jewish Museum Berlin

Akademie Jüdisches Museum, Fromet-und-Moses-Mendelssohn-Platz © 2013 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

1 / 5

Blick zum Kollegiengebäude © 2018 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

2 / 5

Blick Kollegiengebäude und Jüdisches Museum © 2010 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

3 / 5

Blick zur Akademie Jüdisches Museum © 2018 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

4 / 5

Blick zur Akademie Jüdisches Museum © 2010 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

5 / 5

Akademie Jüdisches Museum, Fromet-und-Moses-Mendelssohn-Platz © 2013 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

Blick zum Kollegiengebäude © 2018 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

Blick Kollegiengebäude und Jüdisches Museum © 2010 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

Blick zur Akademie Jüdisches Museum © 2018 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

Blick zur Akademie Jüdisches Museum © 2010 Rehwaldt Landschaftsarchitekten

The sequence of squares at the Akademie Jüdisches Museum is developing in a hybrid urban context. On the one hand, the surroundings of the former market hall still resemble an "inner block area". On the other hand, the opening gesture to the museum creates a strong spatial connection between the buildings located on both sides of Lindenstraße.
The spatial concept mainly addresses the connection between the museum and the academy with a calm and restrained open space structure. Similar design principles and floor coverings connect the surroundings of the buildings and give the entire complex a common identity.

PLACE SEQUENCE WITH TREES
The group of new corded trees positioned at the start of the sequence of squares creates a transparent caesura, a "green stepping stone" between the open spaces on both sides of the street, and places itself in a logical row with the existing trees. At the same time, a prominent area with a special atmosphere is created on the forecourt, in which the existing artwork is integrated in a self-evident way.

MATERIAL AND FURNISHING
The necessary securing elements are not charged with additional functions or meanings, but are inserted in as restrained a manner as possible. The safety bollards, restrained in form and arrangement, convey a calm casualness, leave free space for the visual relationship between the buildings and in this way become a self-evident open space element.
Simply shaped, unobtrusively positioned stone seating furniture is provided at the edges of the square. They make use of the concrete spatial situation and are for the most part set in relation to the main entrance of the academy.
The surfaces are paved in a natural stone pavement, the articulation of which corresponds to the existing structures of the forecourt at the college building. Due to the sawn surface, the material allows for a high level of walking comfort and high load-bearing capacity due to vehicular traffic. The relatively irregular laying allows a flexible surface shaping. Drainage of the plaza area is via paved gutters with street inlets.
The lighting of the square fits unobtrusively into the new urban ensemble and also allows the required security technology, such as cameras in the light columns, to be integrated.

Read more +

Planning offices

Rehwaldt Landschaftsarchitekten
Dresden

Employees
Sebastian Fauck (Projektleitung)
Friedemann Gruß, Mattes Hoffmann, Susi Hübner, Ulrike Zänker

Further planners involved
Gebäudeplanung
Architekt Daniel Libeskind AG
Daniel Libeskind
Zürich

Project period
2010 - 2015

Size
0,6 ha

Client
Senatsverwaltung für Stadtentwicklung Berlin

Senatsverwaltung für Stadtentwicklung Berlin

Address
Lindenstraße
10969 Berlin
Deutschland

Show project location on map

Prices & Awards
Deutscher Städtebaupreis 2020 "Quartier am ehemaligen Blumengroßmarkt"

Project type
Squares, promenades, pedestrian areas
Traffic facilities