School at the Holzplatz Alternate location

Arrivals area © 2020 Därr Landschaftsarchitekten

1 / 5

Green classroom © 2020 Därr Landschaftsarchitekten

2 / 5

Climbing island © 2020 Därr Landschaftsarchitekten

3 / 5

Aerial view of entrance and schoolyard area © 2020 Otto Kittel Därr Landschaftsarchitekten

4 / 5

Aerial view schoolyard © 2020 Otto Kittel Därr Landschaftsarchitekten

5 / 5

Arrivals area © 2020 Därr Landschaftsarchitekten

Green classroom © 2020 Därr Landschaftsarchitekten

Climbing island © 2020 Därr Landschaftsarchitekten

Aerial view of entrance and schoolyard area © 2020 Otto Kittel Därr Landschaftsarchitekten

Aerial view schoolyard © 2020 Otto Kittel Därr Landschaftsarchitekten

South of Halle's historic old town, the Holzplatz is located on the site of a former gas works. In addition to the new school building, a gymnasium, a parking lot and a sports and training area for the DLRG were constructed. The old gasometer is being converted into a planetarium.
The areas built to the north of the school serve as traffic access. Among other things, 300 bicycle parking spaces are arranged here. The height difference to the existing street "Holzplatz" up to the main entrance is overcome by stairs, seat walls and steps. The footpath of the street "Holzplatz" is integrated into the square-like area north of the stairs. A "wooden square" assigned to the entrance area serves as a place to stay and, with the integration of rustic wooden elements, creates an identification element for the school and creates a reference to the location of the object.
The eastern area contains the service and fire brigade access road and thus the connection to the street "Holzplatz". The service road is assigned enclosures for service equipment, trash cans and playground equipment.
The school grounds are a fenced-off area that incorporates a 100m running track including a jump pit for school sports. The sliding sand pit cover "Wooden Court 2" serves as a seating area during times outside of school sports. In addition, recreation areas and play islands as well as a "green classroom" are provided. Tree axes and supplementary awnings provide shade for the schoolyard area. A planting structure with integrated wood pile shelving serves the environmental education of the students and compensates for the existing height difference between the school grounds and the powder pastures.

Read more +

Planning offices

DÄRR LANDSCHAFTSARCHITEKTEN
Halle (Saale)

Employees
Dipl.-Ing. Franziska Krüger
Dipl-Ing. Janin Knobloch
Dipl-Ing. Evelyn Bayer
Ines Schmidt

Other planning stakeholders
GOLDBECK Nordost GmbH
Debyestraße 10
04329 Leipzig

Baufirma Freianlagen:
Otto Kittel GmbH & Co
Garten-, Landschafts- und
Sportplatzbau KG
Bayerische Straße 2
06686 Lützen OT Zorbau

Project period
2018 - 2020

Size
10.500 m²

Client
Stadt Halle (Saale)
Marktstraße 1
06100 Halle (Saale)

Address
Holzplatz 4
06110 Halle (Saale)
Deutschland

Show project location on map

Project type
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools
Environmental construction supervision
Urban, open space development concepts