Green bandwidth More space for rainwater in the Elting quarter

Visualization Eltingplatz © LANDESCAPE Stefan Cichosz; Planergruppe Planergruppe

1 / 5

Visualization Eltingstraße © LANDESCAPE Stefan Cichosz; Planergruppe Planergruppe

2 / 5

Lageplan © Planergruppe

3 / 5

Detail Eltingstraße © Planergruppe

4 / 5

Detail Eltingstraße © Planergruppe

5 / 5

Visualization Eltingplatz © LANDESCAPE Stefan Cichosz; Planergruppe Planergruppe

Visualization Eltingstraße © LANDESCAPE Stefan Cichosz; Planergruppe Planergruppe

Lageplan © Planergruppe

Detail Eltingstraße © Planergruppe

Detail Eltingstraße © Planergruppe

Against the backdrop of climate-friendly urban redevelopment, decentralised rainwater management in public spaces is the focus. A street profile is being developed for Eltingstraße, which bundles the planting areas on one side and leads across the neighbourhood axis as a green band. The precipitation accumulating on the traffic areas will be introduced into the lowered planting areas of the ribbon, where it will be temporarily retained and infiltrated. As much green space as possible is implemented while preserving functions.

All surface water in Elting Street is collected in a pavement channel and selectively discharged into the planting areas in regular sections. These are lowered 30-40cm from street level and are terraced due to the gradient. At house entrances or garage entrances, generous slab crosswalks cross the planted areas. The Kobushi magnolia is suggested as a street tree. Tested as a climatic tree, it gives the street space an exotic touch with its pure white blossoms. In the planting areas, a richly flowering perennial and grass pattern is proposed, with very limited maintenance due to the choice of stress tolerant species on a mineral

mulch layer. In three places the Green Belt is interrupted by wooden platforms.

At Eltingplatz the Green Belt is interrupted and the street space is opened to the square space. As a new interpretation of a green ornamental square, Eltingplatz is occupied by a large elliptical form. This lawn island occupies the middle of the square and makes the square space experienceable as a whole. Its sculptural border playfully uses the existing topography. It intersects with the existing gradient of the square in such a way that different possibilities of use arise at its edge. In the north, the border is level with the surface and makes it possible to walk on the lawn. To the northeast, a paved path is formed next to an edge raised to 50cm, making it possible to walk on the inner edge and to possess the figure to the north and south. To the east, the edge is reduced to a roughly step-high ledge, which swings to a height of 90cm to the southwest, opposite the parking spaces, in order to hide the parked cars and to develop a clear spatial effect opposite the carriageway of Eltingstraße. To the west, the edge again approaches a sitting height to allow for stays at the play area.

Moulded inwards, the lawn can absorb excess water in a controlled manner during heavy rain events. The surrounding area is designed as a generous plaza space and becomes a multifunctional playable area. A playable art and play structure is located at the intersection of the two squares. A consistent materiality is chosen for all paved surfaces. Special areas will be marked with the same material in a larger format and a slightly darker color scheme.

The green space in the courtyard of a residential block between Waterloo and Eltingstraße will be developed as a community garden for the residents of the Eltingviertel. A long table as a meeting place between the residents' beds, a play area for small children as well as seating options complement the range of rather quiet uses. A sunbathing lawn integrates the existing group of trees. Formally, the design language of the elliptical large form on Eltingplatz is taken up. A green border formed by large trees and shrubs acts as a visual screen against the buildings to the northeast.

Read more +

Planning offices

Planner Group GmbH Oberhausen
Essen

Employees
Ute Aufmkolk

Project period
2016 - 2017

Size
1.2 ha

Client
Stadt Essen

Address
Eltingpl.
45141 Essen

Show project location on map