Bavaria Towers, Munich New construction of four high-rise buildings including KITA, outdoor facilities largely on underground parking, access roads and paths

Der sogenannte Himmelsspiegel, eine flache Wasserfläche, sorgt für ein angenehmes Mikroklima auf der großen zentralen Asphaltfläche. © Franz Damm Keller Damm Kollegen

1 / 8

Fahrradständer, Leuchten und Sitzbänke bieten die nötige Infrastruktur. © Franz Damm Keller Damm Kollegen

2 / 8

Zwischen Gebäuden und modellierter Landschaft sorgt der Himmelsspiegel für optische Weite. © Franz Damm Keller Damm Kollegen

3 / 8

Das Herbstlaub der Ginkgos leuchtet gelb im Sonnenschein. © Annika Sailer Keller Damm Kollegen

4 / 8

m Herbst tragen die Färbungen der Gräser und Stauden zum Konzept des Goldenen Gartens bei. © Annika Sailer Keller Damm Kollegen

5 / 8

Gelb blühende Rudbeckien sowie die Herbstfärbung der Bäume und Gräser gehen nahtlos ineinander über. © Annika Sailer Keller Damm Kollegen

6 / 8

Holztürme und Nestschaukel sind Teil des Außenbereichs der benachbarten KITA. © Boris Storz Keller Damm Kollegen

7 / 8

Ein Großteil der Außenanlagen mit Hügellandschaft und Himmelsspiegel befindet sich über einer mehrstöckigen Tiefgarage. © Keller Damm Kollegen

8 / 8

Der sogenannte Himmelsspiegel, eine flache Wasserfläche, sorgt für ein angenehmes Mikroklima auf der großen zentralen Asphaltfläche. © Franz Damm Keller Damm Kollegen

Fahrradständer, Leuchten und Sitzbänke bieten die nötige Infrastruktur. © Franz Damm Keller Damm Kollegen

Zwischen Gebäuden und modellierter Landschaft sorgt der Himmelsspiegel für optische Weite. © Franz Damm Keller Damm Kollegen

Das Herbstlaub der Ginkgos leuchtet gelb im Sonnenschein. © Annika Sailer Keller Damm Kollegen

m Herbst tragen die Färbungen der Gräser und Stauden zum Konzept des Goldenen Gartens bei. © Annika Sailer Keller Damm Kollegen

Gelb blühende Rudbeckien sowie die Herbstfärbung der Bäume und Gräser gehen nahtlos ineinander über. © Annika Sailer Keller Damm Kollegen

Holztürme und Nestschaukel sind Teil des Außenbereichs der benachbarten KITA. © Boris Storz Keller Damm Kollegen

Ein Großteil der Außenanlagen mit Hügellandschaft und Himmelsspiegel befindet sich über einer mehrstöckigen Tiefgarage. © Keller Damm Kollegen

On an area on the eastern outskirts of the city, accompanying the A94, four high-rise buildings with office, hotel and daycare use were built in the Munich district of Bogenhausen. At the foot of the buildings, the open spaces integrate essential infrastructure elements and absorb the noise of the surrounding streets and the neighboring A94.

"Golden Garden":
The handling of the topography forms the guiding idea of the open space design. The concept of the "Golden Garden" has a hilly landscape with forested crests of terminal moraine hills in an open meadow landscape as a model. Rolling hills flowing around the towers characterize the site. Grass plantings as well as open lawn and meadow areas and the use of clusters of trees give the area a park-like character. Yellow-flowering perennials, grasses and woody plants with yellow autumn colors make the outdoor areas shine "golden" all year round.

Sky mirror:
The central square between the southern towers is the most important publicly accessible recreation area. Due to its low furniture as well as a flat water surface, the sky mirror, the area appears very wide and open. The Himmelsspiegel is fed by a rainwater cistern. In the cistern, rainwater is collected, cleaned and then used as a flat water surface on the asphalt pavement.

Underground surfaces:
The outdoor facilities with the planted hills were realized on a multi-level underground parking garage. Large asphalt areas were also constructed on this. They serve as access for pedestrians, cyclists as well as delivery and right of way of a 5-star hotel. For this purpose, a structure for heavy traffic was necessary.

Outdoor facilities KITA:
In the south-east corner of the area, the outdoor area for the daycare center was established in the same design style. Play towers made of wood form miniatures of their larger counterparts made of steel and glass.

Read more +

Planning offices

Keller Damm Colleagues Ltd.
München

Employees
Franz Damm, Annika Sailer, Margareta Rothe, Bernd Großmann

Other planning stakeholders
Architektur:
Nieto Sobejano Arquitectos, Madrid/Berlin

Project period
2013 - 2019

Size
3,1 Hektar

Client
Zurich Insurance und Bayern Projekt GmbH

Address
Riedenburger Straße 2
81677 München
Deutschland

Show project location on map