Geestland School Kropp Redesign of the school grounds

Student park Kropp © Johannes Kahl

1 / 7

Plan design concept © Johannes Kahl

2 / 7

Design concept school garden © Johannes Kahl

3 / 7

North area © Johannes Kahl

4 / 7

Image description © Johannes Kahl

5 / 7

Twilight hour by Martin Wolke © Johannes Kahl

6 / 7

Filming in the schoolyard © Johannes Kahl

7 / 7

Student park Kropp © Johannes Kahl

Plan design concept © Johannes Kahl

Design concept school garden © Johannes Kahl

North area © Johannes Kahl

Image description © Johannes Kahl

Twilight hour by Martin Wolke © Johannes Kahl

Filming in the schoolyard © Johannes Kahl

Anyone who goes to school for ten years spends two years in the schoolyard. This makes it clear how important it is to design this space as a living space especially for children. The schoolyard as a space to play, climb, romp, as a meeting place, as a place to rest and retreat, to gather strength, to relax, to feel good, to experience nature.

With the participation of the students, the school grounds were transformed into a landscape over the course of seven years. The project was awarded the "Goldene Göre" children's charity's most highly endowed nationwide sponsorship prize for child and youth participation.

For several years, the school grounds of the Geestland School in Kropp have been redesigned with the participation of pupils. Participation is not only in the planning but also in the implementation and maintenance in the foreground of the project. Parts of the construction costs were raised by the pupils and the school's booster club. The collected money could finance a considerable part of the building measures.

Starting with a large planning workshop with over 100 participants, which stood at the beginning of the project, competitions, building and action days, elective courses, running days and bazaars have taken place again and again.

The long-term community project is coordinated and led by a planning circle, in which the community, the school management, teachers, parents and of course students are represented. So far, several generations of students have been able to actively participate in the design of their living environment.

So far, a student park, a school forest, playgrounds, outdoor areas for the cafeteria, landscaped atrium courtyards, a herb garden, an orchard and a schoolyard equipped with trees and playground equipment have been created. But the long-term community project will continue. Next on the agenda are ball game areas and a school garden.

The task of our office in this process is to demonstrate, moderate and professionally accompany the participation possibilities.

Read more +

Downloads

Präsentation Gestaltungskonzept

PDF (1.9 MB)

Information on external websitesn

Webseite der Geestlandschule Kropp

Planning offices

Dipl.-Ing. Johannes Kahl
Rendsburg

Project period
seit 2007

Size
18.000 qm

Construction amount
200.000 €

Client
Gemeinde Kropp

Address
Schulstraße 15
24848 Kropp
Deutschland

Show project location on map

Prices & Awards
"Goldene Göre" des Deutschen Kinderhilfswerks

Project type
Parks and green spaces
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools
Public participation / moderation