Square of the German Unity in Hamm

Illuminated hedge strips underline the linear structure of the square © 2012 Klemens Ortmeyer

1 / 5

Recesses in the hedge strips allow for a surprisingly large number of crossing options © 2012 Klemens Ortmeyer

2 / 5

Seating blocks embedded in the hedge strips allow for a rest break in the greenery © 2012 Klemens Ortmeyer

3 / 5

Like a conundrum, the linear hedge structure makes the square look like a dense garden from the south. © 2012 Klemens Ortmeyer

4 / 5

Lageplan © 2009 Lohaus + Carl

5 / 5

Illuminated hedge strips underline the linear structure of the square © 2012 Klemens Ortmeyer

Recesses in the hedge strips allow for a surprisingly large number of crossing options © 2012 Klemens Ortmeyer

Seating blocks embedded in the hedge strips allow for a rest break in the greenery © 2012 Klemens Ortmeyer

Like a conundrum, the linear hedge structure makes the square look like a dense garden from the south. © 2012 Klemens Ortmeyer

Lageplan © 2009 Lohaus + Carl

At the interface between the station and the pedestrian zone, the square, which was realised as part of the Stadtumbau-West Bahnhofsquartier programme, also forms the entrance to the Heinrich-von-Kleist-Forum, a cultural and educational centre with VHS, private university of applied sciences and city library, which was completed in 2010.

A grove of trees closes the existing building lines with its crowns and creates an independent, atmospheric place. Evergreen hedge lines provide directions for movement and, with their benches, are at the same time quiet places for a break in the city. The area is developed as a multi-layered garden square that functions like a picture puzzle: It conveys different pictorial contents from different viewing directions.

The freely distributed trees with their light crowns (Gleditsia triacanthos f. inermis) form a light- and air-permeable green body that lends a spatial frame to the adjacent inner-city areas and that is at the same time perceived as a space in its own right. The trees stand in evergreen box hedge strips, which in their alignment emphasize the main pathway between the station and the pedestrian zone.
The hedges have an airy effect at the head ends and invite people to walk through them. The square character dominates in this viewing direction, while viewed from the opposite direction the site appears more like a garden.

The ensemble Bahnhofsquartier/Heinrich-von-Kleist-Forum with the Platz der Deutschen Einheit received a commendation at the German Urban Development Award 2010.

Read more +

Planning offices

Lohaus · Carl · Köhlmos
Hannover

Project period
2009 - 2011

Size
ca. 4.000 qm

Client
Stadt Hamm

Address
Platz der Deutschen Einheit
59065 Hamm

Show project location on map

Prices & Awards
Deutscher Städtebaupreis 2010 - Belobigung

Project type
Squares, promenades, pedestrian areas