House garden in Hannover

The golden wall brings the sun into the garden © 2010 Lohaus + Carl

1 / 7

Terrace and garden © 2010 Lohaus + Carl

2 / 7

Inside - Outside © 2010 Lohaus + Carl

3 / 7

Gold Mirror © 2010 Lohaus + Carl

4 / 7

Golden October © 2010 Lohaus + Carl

5 / 7

Winter garden © 2010 Lohaus + Carl

6 / 7

Lageplan © 2008 Lohaus + Carl

7 / 7

The golden wall brings the sun into the garden © 2010 Lohaus + Carl

Terrace and garden © 2010 Lohaus + Carl

Inside - Outside © 2010 Lohaus + Carl

Gold Mirror © 2010 Lohaus + Carl

Golden October © 2010 Lohaus + Carl

Winter garden © 2010 Lohaus + Carl

Lageplan © 2008 Lohaus + Carl

The simple house is set in a formally designed garden, which implements the user couple's wish for a lush green garden without a lawn.

A woven clinker path grid now encloses hedge and perennial fields, creating surprising vantage points and opening up for seating in the green carpet that projects the elevated position of the generous wooden terrace into the garden.
In individual grid fields, trees with special autumn colouring rise above the boxwoods and perennials. The bamboo towers above the existing walls enclosing the garden on the street side and denies views from the neighboring 7-story office building.
The northern exposure is compensated for by a "light catcher" that reflects the sun into the garden and conveniently made an unattractive garage back disappear right away: In an anthracite-colored frame, a gilded wall presents itself as a direct counterpart to the terrace with adjoining living-dining room. The gold leaf wall becomes a "picture" in the living space, constantly providing new views in interaction with the sunlight.

Read more +

Planning offices

Lohaus · Carl · Köhlmos
Hannover

Project period
2008 - 2010

Size
350 qm

Address

Hannover

Project type
Garden