Nature children's house Bina-Wiesen Bodenkirchen

Lageplan ©  Klaus + Salzberger PartGmbB

1 / 6

Sitztheater Kindergarten © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

2 / 6

Einbindung in Straßenraum © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

3 / 6

Vorplatz © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

4 / 6

Spielbereich Kindergarten © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

5 / 6

Spielbereich Weidentunnel © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

6 / 6

Lageplan ©  Klaus + Salzberger PartGmbB

Sitztheater Kindergarten © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

Einbindung in Straßenraum © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

Vorplatz © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

Spielbereich Kindergarten © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

Spielbereich Weidentunnel © 2021 Klaus + Salzberger PartGmbB

Bodenkirchen is located a few kilometers south of Vilsbiburg on the Bina.
On the edge of the Auwiese, the municipality was able to acquire a plot of land and develop it for new use. The central location of the property in connection with a public road space in front of it offered the potential for a central public facility with the simultaneous opportunity to upgrade the townscape in this area and to order the development.
Here, the location on the floodplain with areas of high nature conservation value and its floodplain was challenging. A first step was therefore the comprehensive consideration and evaluation of the existence and the development based on it of a solution compatible both nature protection-fairly and water management.
The architectural office Bernhard Englmeier developed thereupon a L-shaped building structure. This nestles following the terrain at the slope edge to the road and connects public area on the one side and the floodplain on the other side. The forecourt of the kindergarten, which is oriented towards the public space, was kept free as far as possible and therefore opens up the possibility of a multifunctional use. The resulting open space towards the floodplain is designed as a protected garden area and combines play and natural space.
The open spaces of kindergarten and nursery
In the foreground of the planning were natural building materials and the site corresponding to the most free forms. In addition, sand play and climbing facilities adapted to the topography. Retreats such as hobby cave or willow tunnel create quiet areas in the outdoor.
The design concept also provides that the actually bounding fence, consisting of irregular with different shades of green glazed Robinienstaketen, merges with the flower meadow as edge planting and so the floodplain visually included.
For the free play installations could be won the wood artist Örni Poschmann or for the willow structures the company WeidenArt Friday.
Materials
The building in timber construction is framed by a connecting pavement in earth tones and matching terrace panels made of a regional clinker. The forecourt of the kindergarten was also made of drivable clinker bricks. Natural materials and also the reuse of existing materials were preferred.
Green structure
The Eingrünung to the settlement area took place by perennial mixture plantings, which already showed an almost complete cover in the second stand year. These areas and the lawn joint paving of the parking lots absorb a large part of the rainfall. Towards the floodplain, the planting changes to native species compositions and flowering meadow areas eventually merge with it.
Flood concept
A large part of the outdoor play area is located in the flood zone. Accordingly, the construction of the fence and also the equipment of the play area is chosen. The loss of retention volume by the building was compensated in the direct local reference outside the kindergarten in coordination with the WWA by excavation. In addition, Röhricht sods were implemented as initial plantings.

Read more +

Planning offices

Klaus Salzberger Landscape Architects PartGmbB
Eching in Ndb.

Employees
Peter Bedner

Other planning stakeholders
Architekt Bernhard Englmeier

Holzkünstler Örni Poschmann

WeidenArt Freitag

Weindl Garten- und Landschaftsbau

Project period
2017 - 2021

Client
Gemeinde Bodenkirchen

Address

84155 Bodenkirchen

Project type
Playgrounds, e.g. at childcare centers and schools
Green roofs, facades and interiors
Impact regulation and compensation
Open spaces for business and public facilities
Village renewal and development